a mai fotóművész célja, az élet reális, közérthető módon való ábrázólása, a fényképezés kifejező eszközeivel a lényeg kiemelésével .TÁJFOTÓIM
FOTÓS TECHNIKA
TERMÉSZET FOTÓZÁS
PANORÁMA
HDR
MAKRÓ
FELHŐKÉPEK
ÉVSZAKOK
NAPLEMENTE FOTÓK
TÉLI FOTÓK
KÖDÖS FOTÓZÁS MÁSKÉNT
RIDEG, KÖDÖS VALÓSÁGAINK
FANTÁZIA ÉS STÍLUS
MINDEN AMI FOTÓZÁS
FEKETE-FEHÉR FOTÓZÁSRÓL
SZÍN HATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK:
GalériaA  PANORÁMA  FOTÓKRÓL  NÉHÁNY  SZÓBAN.

 

 AZ  OLDALAKON  SZEREPLŐ  FOTÓK  SAJÁT  KÉSZÍTÉSŰEK,  IGYEKEZTEM  A  TÉMAKÖRÖKKEL  KAPCSOLATOS  SZITUÁCIÓKAT  ÉS  TÉMAKÖRÖKET  MEGFELELŐEN  ILLUSZTRÁLNI  VELÜK.

ktfoto

Sokszor kerültünk már abba a helyzetbe - ami biztos sokaknak ismerős - amikor nem fért bele a tárgy a keresőbe, amikor nem volt már több hely hátrébb lépni a fényképezőgépünkkel, vagy amikor ahhoz, hogy minden beleférjen a képkockába nagyon hátra kellett menni és elvesztek a részletek. Ilyenkor hívhatjuk segítségül a panoráma képi formátumot.
 

 

Panorámafotózás:

Mai panoráma fogalma: a kép látószöge 100foknál nagyobb. Előállítására legegyszerűbb módszer egy nagy látószögű objektív használata.
A kép alsó, felső részét levágva a megszokott 1:1 es és 3:2 ős képarány helyett , széles képet kapunk.

 ktfoto


Léteznek speciális filmes panoráma készülékek melyek 120-150 fokos látómezejű felvételeket, készítenek. Panorámaképet természetesen digitális gépekkel is készíteni lehet, még drága SLR gép sem szükséges hozzá.
Manapság  viszont  már  egy  komolyabb  minőségű  digitális  gépnél  létezik  már  beépített  panoráma  funkció  is. A digitálisan elõállított panoráma képek ma már képesek arra is, hogy egy szférikus (gömb) panoráma képet állítsunk elõ, melyet speciális képnézõ (viewer) programmal tudunk megnézni. A látvány majdnem olyan, mintha valóban a helyszínen lennénk, virtuálisan egy gömbben állva.

                                                 ktfoto

A legtöbb panoráma felvétel a kamera forgatásával készül. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy a forgatástengely a leképezés epicentrumán haladjon át. Ellenkező esetben parallaxishiba jelentkezik, különösen közeli tárgyaknál.
A szegmentált panorámák hagyományos módon készített, egymást némileg átfedő képek összeillesztésével készülnek. Ezzel az ötlettel már a digitális technika megjelenése előtt is próbálkoztak, de olyan nehézégeket támasztott egy-egy ilyen kép elkészítése és olyannyira időigényes volt, hogy inkább megvárták vele a számítógépeket. Ma már azonban mind a hardver mind a szoftverek olyan szinten vannak, hogy egyszerűbb panorámákat ilyen módon bárki készíthet (az egyszerűbb elsősorban azt jelenti, hogy részleges panoráma olyan helyszínről, ahol a téma távolabb van).
 
 ktfoto
 
A panorámák remek lehetőséget nyújtanak objektíveink látószögének kiterjesztésére, viszont nagy figyelemre van szükség elkészítésükhöz! 
Egy hagyományos panoráma kép állhat 2, vagy több kockából. A fényképeket úgy kell elkészítenünk, hogy azok körülbelül 50%-os átfedést biztosítsanak. A program csak így tudja megtalálni a közös pontokat és ahhoz igazítja a képeket. Ügyelnünk kell arra is, hogy a fényképezögép egy síkban maradjon. Ehhez érdemes egy állványt használni, hogy a késöbbiekben, amikor már otthon a programot használjuk, ne érjen meglepetés. Egy másik lényeges kérdés az azonos expozíció használata. Ez különösen érvényes abban az esetben, ha nem csak 2 kockát akarunk összeilleszteni, hanem többet, vagy esetleg körpanoráma képet készítünk.
 
 
ktfoto
Ahhoz, hogy igazán hatásos fotókat készíthessünk ezzel a módszerrel, nem kell más, mint a megfelelő technika ismerete és egy hatékony panoráma-illesztő program, no meg egy fényképezőgép.
Léteznek különleges panorámafejek állványunkra, melyek lényege, hogy a forgáspont középpontja nem a filmsíkban található, hanem az objektív azon pontján, ahol a fénysugarak beérkeznek, és megtörnek (nodális pont). Ezen fej előnye, hogy nem lép fel parallaxis jelenség, ha képbe belekerül valamilyen közeli tárgy. A parallaxis azt jelenti, hogy különböző helyről fényképezve a közelebbi tárgyak helyzete más szögben változik mint a távolabbiaké.
 
     ktfoto

Panoráma illesztő programok:

Számos programot találunk a boltokban, vagy a neten, melyek alkalmasak panorámaképek összeillesztésére:

  • A RealViz Stitcher                     Panorama  Tools
  • Photoshop CS3                          Paxcam
  • Photoshop Elements                     Panavue
  • Autopano Pro                            Quickstitch                                     
  • PanoStitcher                                        
  • PTGui Pro
  • Autostitch
  • The Panorama Factory
  • Panoramamaker 4. Pro
  • Panorama Composer 3.
 ktfoto
 
Ezt  a  videó bemutatót  a  VIDEOSMART  oldalról "wich"  ajnlásával  töltöttem  fel:
         kattints  a  kép  közepén lévő fehér háromszögre !
 

Egy  panoráma  fotózással  foglalkozó  oldal:

 http://www.arcsoft.com/public/download/PM0930.html

 

 

 www.ktfoto.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!