a mai fotóművész célja, az élet reális, közérthető módon való ábrázólása, a fényképezés kifejező eszközeivel a lényeg kiemelésével .TÁJFOTÓIM
FOTÓS TECHNIKA
TERMÉSZET FOTÓZÁS
PANORÁMA
HDR
MAKRÓ
FELHŐKÉPEK
ÉVSZAKOK
NAPLEMENTE FOTÓK
TÉLI FOTÓK
KÖDÖS FOTÓZÁS MÁSKÉNT
RIDEG, KÖDÖS VALÓSÁGAINK
FANTÁZIA ÉS STÍLUS
MINDEN AMI FOTÓZÁS
FEKETE-FEHÉR FOTÓZÁSRÓL
SZÍN HATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK:
GalériaA  HDR  -  FOTÓK   ÉRDEKES  VILÁGA.

 

AZ  OLDALAKON  SZEREPLŐ  FOTÓK  SAJÁT  KÉSZÍTÉSŰEK,  IGYEKEZTEM  A  TÉMAKÖRÖKKEL  KAPCSOLATOS  SZITUÁCIÓKAT  ÉS  TÉMAKÖRÖKET  MEGFELELŐEN  ILLUSZTRÁLNI  VELÜK.

 

A  HDR  képek  részletgatdagok,  speciálisak, nagyon látványosak és  sokszor szokatlan, valószerűtlen, mesterséges hatást nyújtanak.

ktfoto

 

Ezt a hatást természetesen többféleképpen el lehet érni: elképzelhető, hogy a fotós kivárja az ideális fényviszonyokat, de az is lehetséges, hogy különféle szűröket tesz az optika elé, esetleg utólag Photoshopban vagy más szoftverrel rétegkezeléssel manipulálja a képet.
A HDR technológia lényege, hogy jóval nagyobb árnyalatterjedelmet tesz lehetővé a hagyományos képfeldolgozáshoz képest.
Pontosabban    túlexponált felvétel - alulexponált fotó - HDR kép.
Ez   azt jelenti, hogy több részlet lesz látható a sötét, illetve világos képrészekben, vagyis pontosabban vissza lehet adni az eredeti látványt: az erős napfényt és a mély árnyékokat egyaránt.
Ez különösen természetfotók készítésekor, például naplemente megörökítésénel lehet hasznos.
 
 
 
                                    Egy  HDR  készítő  program  kezelő ablaka:                      
          ktfoto
 
                                            A  beállító ablak és  azok a  bizonyos  
                                                             "csúszkák".              
                                        ktfoto
 
HDR kép készítése:
 

Lényeges szempont, hogy megfelelő képanyag álljon rendelkezésre a szoftveres módosításhoz. A valósághű felvétel készítéséhez több expozícióra lesz szükség. Legalább két fotót kell rögzíteni, de a megfelelő minőséghez általában nem árt ennél többet, három-öt felvételt készíteni, felső határ azonban nincs - ha valaki türelmes, akár tiz-húsz különbözően exponált felvételből is készíthet egyetlen nagy dinamikájú fotót. A profibb fényképezőgépeken többnyire található egy úgynevezett automatikus expozíciósorozat (AEB) üzemmód, amely három képkockát készít egymás után. Célszerű ezt úgy beállítani, hogy az ideálisnak ítélt expozíció után készítsen egy másfél-két fényértékkel alul-, illetve egy ugyanennyivel túlexponált fényképet, így pár tizedmásodpercen belül elkészül a sorozat.

                   

A megfelelő sorozat elkészítése után kezdődhet a szoftveres utómunka.
A legnépszerűbb alkalmazások a Photomatix, az FDRTools, illetve az easyHDR. Mindhárom terméknek van kereskedelmi és teljesen ingyenes (Basic) változata is, a két előbbi pedig Windows és Mac OS X operációs rendszereken egyaránt működik. A helyzetet némileg bonyolítja, hogy mindhárom bolti változat letölthető kipróbálásra is, ekkor azonban mindegyik egy vízjelet tesz a képre.
 
 
MÉG NÉHÁNY  PROGRAM  AZ UTÓMUNKÁKHOZ:
 
 
  • HDR  Picturenaut
  • Antizen  HDR
  • HDR  Max
  • Essential  HDR
 
 
 
 
 Az  "easy  HDR"  program  letőltő oldalról van  a program  kép.
 


www.ktfoto.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!