a mai fotóművész célja, az élet reális, közérthető módon való ábrázólása, a fényképezés kifejező eszközeivel a lényeg kiemelésével .TÁJFOTÓIM
FOTÓS TECHNIKA
TERMÉSZET FOTÓZÁS
PANORÁMA
HDR
MAKRÓ
FELHŐKÉPEK
ÉVSZAKOK
NAPLEMENTE FOTÓK
TÉLI FOTÓK
KÖDÖS FOTÓZÁS MÁSKÉNT
RIDEG, KÖDÖS VALÓSÁGAINK
FANTÁZIA ÉS STÍLUS
MINDEN AMI FOTÓZÁS
FEKETE-FEHÉR FOTÓZÁSRÓL
SZÍN HATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK:
GalériaLÁTOGATÁS  EGY  MÁSIK FOTÓS  VILÁGBA:

/Érdekes képek, változó hatások, trükkök, színes fények, világítás hatásai, színmódosítások./

 

AZ  OLDALAKON  SZEREPLŐ  FOTÓK  SAJÁT  KÉSZÍTÉSŰEK,  IGYEKEZTEM  A  TÉMAKÖRÖKKEL  KAPCSOLATOS  SZITUÁCIÓKAT  ÉS  TÉMAKÖRÖKET  MEGFELELŐEN  ILLUSZTRÁLNI  VELÜK.

 

ktfoto

 

Akik csak a  tökéletes napfényt,  a  csodás  derült  ídőt  tartják megfelelőnek  a  fotózásra, azok lemaradnak  egy csomó  nagyszerű élményről  a  kreatív fényképezés  adta örömökről  és  annak valódi varázslatos világáról. Ha a gyengébb  vagy  rosszabb fényviszonyoknál, vagy  akár az  este fényeinél, netán ködben, esőben, vagy hóesésben  nem  vagyunk  hajlandók  fényképezni,  mikor és  hogyan  tanulhatnánk  meg  igazán tudatosan fotózni.  Akkor  valóban  télen, vagy kora tavasszal,  netán  rossz  időben  rakjuk a gépünket  a  szekrénybe, vagy a polcra  és  várjuk a  nyarat, a jó időt.... de valóban ezt kéne  tennünk?   Nem,  mert ha  valóban  ezt tennénk, akkor ezzel  igen  érdekes  és "újszerű"  felvételi  lehetőségeket  szalasztanánk el.  Fotózhatunk  villámokat, lekaphatjuk a  felhők  közül  előbukkanó  napsugarakat  és még  számos  apró érdekes hatást.

 

ktfoto

 

Alkalmanként  használhatunk  "felvételi segédeszközt" is,  aminek  nagyon sokféle  elkészítési  lehetősége  és  felhasználási  formája  van.  Ez lehet  az egyszerűtől  az egészen  bonyolult  hatású is, például  egy  síma  kartonlapot  kivágunk  hullámosan  vagy ovális  formában  valamilyen semleges színnel  lefestjük és  a  közeli fotó  és  az objektív elé helyezzük. A végeredmény  ilyenkor  a  gép és  a karton,  valamint a  gép és a tárgy távolságától,  az  objektív gyújtótávolságától  és  az  alkalmazott  rekesznyílástól  függ.  Természetesen  az  is  számíthat, hogy  a  fotónk  elkészítésekor figyelnünk  kell arra  is, hogy a  tárgy és  a kartonlap megvilágítása,  az  öket érő  fény  egyforma  erősségű  legyen.  Az  élességgel  való  "játékunk"  céljára a különböző  géptípusok  mellett  alkalmasak  még  az egyobjektíves tükörreflexes fényképezőgépek  is.

 

ktfoto

 

Speciális effekt szűrők használata

A szűrőknek két típusa létezik: (1) a pontos színreprodukcióhoz használt általános szűrők és (2) a különleges fotografikus hatások eléréséhez használt speciális effekt szűrők, mint például a csillagszűrők, lágyító szűrők stb. Ezek használata olyan esetekben hatékony, amikor a kép hangulatán szeretnénk változtatni.

Csillagszűrő
Ezeknek a szűrőknek az üvegfelületébe finom rácsvonalak vannak vésve. Dekorfények és hasonló fényforrások fotózásakor a pontszerű fényeket csillagszerű formában jeleníti meg. Minél erősebbek fények, annál erősebb az effekt. A hatás megfigyelhető úgy is, ha csak az objektívlencse elé tartjuk a szűrőt, míg felvételkészítés közben a hatás a képernyőn ellenőrizhető. Ezek a szűrők gyakran dupla kerettel készülnek, így a keret forgatásával változtatható a csillagok iránya.

Lágyító szűrő
Ezeknek a szűrőknek a használatával lágyíthatóak a kép kontúrjai, így lágyabb, homályosabb képet kapunk. Ha díszkivilágítást fotózunk lágyító szűrőn keresztül, álomszerű, légies kép az eredmény. Ezek a szűrők portréfotózáshoz is alkalmazhatóak. A hatás egyszerűen megfigyelhető, ha a szűrőt az objektívlencse elé tartjuk, míg felvételkészítés közben a hatás a képernyőn ellenőrizhető.

 

ktfoto

Átszínezéssel  készült  fotó,  vízparti  reggel, nagyjából  két szín különböző  tónusai,  élénkebb  és  pasztellfokozatai uralkodnak a  kialakult  képen.  Ez az úgynevezett  "duokróm harmónia",  így  az alapjában  véve  visszafogott színvilág  sajátos  hangulatteremtő erejű, ezért  mondható egyedinek.

A PL szűrők használata
PL szűrő használata esetén ismernünk kell a körülményeket, amelyek között alkalmazása a leghatékonyabb. Vízfelszín fotózása esetén ennek a szűrőnek a használata akkor a leghatékonyabb, ha a fényképezőgép szöge a fényvisszaverődés síkjához viszonyítva 30 - 40 fok. Ha a fényképezőgépet a síkhoz képest szinte teljesen vízszintesen vagy függőlegesen tartjuk, nem érhető el jó eredmény. Ha az égboltot fotózzuk, a leghatékonyabban akkor alkalmazható, ha a fényképezőgép szöge a fényvisszaverődés síkjához viszonyítva 90 fok körül van. Falevelek felületéről visszaverődő fény esetén a szög nem bír ekkora jelentőséggel, és viszonylag egyszerűen érhető el megfelelő eredmény. A szűrőkeret forgatásával elérhető hatás mindig a monitoron ellenőrizhető, ezért úgy készítsük a felvételeket, hogy közben szükség szerint, a felvételi körülményektől függően ellenőrizzük a hatást.

 

ktfoto

A  fény a fényforrásból indul ki, eléri a témát  és  onnan visszaverődve a  fényképezőgépbe jut.  Ilyenkor  ha az  útjába bárhova   /tehát a  fényforrás  és  a téma vagy a  téma és a fényképezőgép  közé/  színszűrőt  helyezünk,  színe  a képen megváltozik. Az  első  esetet,  mikor a  színszűrő a  fényforrás  előtt   /a fényforrás és  a téma  között / van, színes világításnak nevezzük.  Színszűrőzésről  akkor  beszélünk,  ha a  színeket a fényképezőgép  elé  /a gép és a  téma közé /  helyezett  eszközzel,  az  úgynevezett   "felvételi  színszűrővel"  módosítjuk.  A  színmódosítás  lehet enyhe,  finom,  alig észrevehető  és  lehet  erőteljes,  határozott.  A  különböző  mértékű,  jellegű  módosításoknak  sok jelentősége  van  és  más-más  a szerepük.

[ND (semleges) szűrő]
Ez a szűrő az objektívbe jutó fény mennyiségének csökkentésére alkalmas. Ha vízáramlást vagy a téma mozgását szeretnénk megörökíteni, alacsony zársebességet kell alkalmaznunk. Alacsony zársebesség azonban nem alkalmazható túl nagy fényerősség mellett. Az ND szűrő a fényerősség csökkentésével lehetővé teszi alacsonyabb zársebesség alkalmazását.

 

ktfoto

 

Egyéb szürők:
A speciális effekt szűrők közé tartoznak továbbá a diffúziós szűrők, amelyek a középpontban éles, a széleken életlen képeket eredményeznek, a színeffekt szűrők, amelyek különleges színhatások eléréséhez használhatóak, valamint a close-up szűrők, amelyek a téma nagyítására szolgálnak, akár egy nagyító.

A tükörreflexes fényképezőgépekhez számos más típusú szűrőt is gyártanak. Ezek az objektívre csatlakoztathatóak, ezért fontos, hogy a szűrő átmérője megegyezzen a tükörreflexes fényképezőgép objektív-átmérőjével. A kompakt digitális fényképezőgép-modellek esetében a szűrő nem csatlakoztatható az objektívre, használatukhoz csak tartsuk az objektív elé, és a hatást a monitoron ellenőrizzük.
A speciális effekt szűrők használata során nehézséget okozhat az élesség megfelelő beállítása. Először rögzítsük állványra a fényképezőgépet, majd nyomjuk le félig az exponáló gombot az élesség rögzítéséhez. Tartsuk félig lenyomva az exponáló gombot, majd tartsuk az objektív elé a szűrőt.
 
Az általános szűrők közé tartoznak a skylight, ND (semleges) és PL (polarizációs) szűrők. Az egyes szűrők jellemzőinek és hatásainak megismerése után kompakt digitális fényképezőgéppel a tükörreflexesekével vetekedő felvételeket készíthetünk.

[Skylight szűrő/UV szűrő]
Ez a színtelen, átlátszó szűrő nincs hatással a látható fényre, és leginkább az ultraibolya fény elnyelését szolgálja. Az ultraibolya fény az emberi szem számára nem érzékelhető, a képeken megjelenő színekre azonban tompító hatással lehet. Ez a szűrő az ultraibolya fény elnyelésével megfelelő színreprodukciót tesz lehetővé. Az UV elnyelési aránynak megfelelően különböző típusai léteznek, azonban gyakrabban használják az objektív védelmére, mivel minden fényképezőgép-objektív maga is rendelkezik valamilyen UV-szűrő bevonattal.

[PL szűrő]
Polarizációs szűrő néven is ismert. Ezt a szűrőtípust napszemüvegeknél is alkalmazzák. A fényvisszaverődés megszüntetésével élénk színeket reprodukál. A fotózásban használt PL szűrő dupla keretes felépítésű. A fényvisszaverődés megszüntetéséhez csatlakoztassuk a szűrőt a fényképezőgépre, és fordítsuk el a szűrőkeretet. Ennek a szűrőnek a cirkuláris polárszűrő típusát használjuk.

 

ktfoto

A színhőmérséklet-módosító  szűrőkkel  csupán a  megvilágító fény  színhőmérsékletéhez  lehet  alkalmazkodni,  vagy a  képnek meleg vöröses   vagy  hideg  kékes árnyalatokat   lehet  adni. 

Viszont   ezzel  szemben,  tetszés  szerinti  színeltolódásokat  érhetünk el  a  színkorrekciós, az  úgynevezett  "CC  felvételi"  szűrők  alkalmazásával.  Ezek  a  szűrők  már professzionális  igényeket  is  kielégitik,  ezért  ezeket  a  szűrőket  általában  a  hivatásos  fotósok  és  a  fotóművészek  használják.  Ez akkor  lényeges,  amikor  a  fotós ,  a  kép alkotója  tudatosan  a  valóságos  látványtól  kissé  eltérő  színvisszaadást  tartja   a  képe  szempontjából   a  legmegfelelőbbnek.

 

 LÁTOGATÁS EGY MÁSIK FOTÓS VILÁGBA  II.rész.

/Érdekes képek, változó hatások, trükkök, színes fények, világítás hatásai, színmódosítások./


A fotográfiák és fényképeink sok esetben, ha egyéb más célra is felhasználjuk őket, reklám célra, vagy nyomdai munkák kapcsán egy kiadvány vagy könyv alapjaként használjuk azokat, akkor tökéletesen elfogadható az effektezés lehetősége. Most egy "kaptafára felhúzott" képen keresztül fogok megmutatni néhány ilyen lehetőséget.


Legyen mondjuk az első fotó az etalon, ebből indulunk ki.

Majd mindjárt itt a második fotónk ezen már történt átalakítás, kontraszt és élesség állítás hatására erősödő tónus hatás.

Jön a harmadik fotónk, itt nem csináltam mást, mint egy egyszerű 3D-és hatással generáltam némi havazást, amit aztán fokozhatunk a szálldogáló pelyhektől, egészen a hóviharig is.

 

A negyedik képünk talán a legegyszerűbb, hiszen itt nem tetem mást, mint az az ominózus szürke skála hatására létrehoztam a színes képemből egy valódi és eredeti fekete-fehér fotót.

 

Az ötödik képen a már sokak állal ismert HDR-hatást hoztam létre a megfelelő programmal.

 

Végül pedig, de nem utolsó sorban, a hatodik képen egy egyszerű úgymond szépia hatást alkalmaztam.

www.ktfoto.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!