a mai fotóművész célja, az élet reális, közérthető módon való ábrázólása, a fényképezés kifejező eszközeivel a lényeg kiemelésével .TÁJFOTÓIM
FOTÓS TECHNIKA
TERMÉSZET FOTÓZÁS
PANORÁMA
HDR
MAKRÓ
FELHŐKÉPEK
ÉVSZAKOK
NAPLEMENTE FOTÓK
TÉLI FOTÓK
KÖDÖS FOTÓZÁS MÁSKÉNT
RIDEG, KÖDÖS VALÓSÁGAINK
FANTÁZIA ÉS STÍLUS
MINDEN AMI FOTÓZÁS
FEKETE-FEHÉR FOTÓZÁSRÓL
SZÍN HATÁS
ELÉRHETŐSÉGEK:
Galéria 
A  FOTÓSTECHNIKA  ÖSSZETETTSÉGE.
 
Mindjárt  egy  idézettel   kezdeném,  amivel   sok  mindenben  egyetértek:
 

SG.hu

Informatika  és  tudomány.

ktfoto

/Ez  a kép az   SG.hu  oldalról  való/

 

"A sportfotózás során a nagy tele problémái nem jelentkeznek olyan mértékben, mint a természetfotósnál. De melyek ezek a problémák?
A legérdekesebb dolog az, hogy a természetfotózás - amely témáját és hangulatát az emberiség alapjából, az érintetlen természetből nyeri - hazánkban a technikailag legelkorcsosultabb színtere a fotózásnak. A felvételek során itt vannak a legszélsőségesebb technikai elvárások, és a műfaj szépségének ellenére itt hangzanak el a legdurvább kritikák, és szinte állandók a képi belemagyarázások. Az emberek többnyire csak a tanfolyamokon és klubokban elsütött néhány törvényszerűséget veszik alapul és a megfelelő képekre bólogatnak, a többit az alkotóval együtt becsmérlik.
Nos, ez a természetfotózás nagyokat néz egy homogén háttér láttán, és valóban elképed egy éles akciójelenettől. De a lényeg ugyebár a kép. A nagy teleobjektívvel átlagosan jó képet nem nehéz készíteni, azonban -kimagaslót alkotni-  roppant nehéz. Az ok a nagy nagyításban, a kis mélységélességben és nem utolsó sorban az átmérőben rejlik."
 

 ktfoto

OLYMPUS  SP-590  UZ   /Ultra  Zoom/-os   gépem,  mely   egy  OLYMPUS  CLA-11  Konverter  adapterrel  /Conversion  Lens/  és  egy  OLYMPUS   TCON-17  /1.7X  Tele  Conversion Lens/  kiegészítőkkel   nekem  némileg  potólja   a  nagyon drága,  de  sok mindenben   valóban  kiemelkedő  teljesítményű  gépeket.

 

 

AZ  OLDALAKON  SZEREPLŐ  FOTÓK  SAJÁT  KÉSZÍTÉSŰEK,  IGYEKEZTEM  A  TÉMAKÖRÖKKEL  KAPCSOLATOS  SZITUÁCIÓKAT  ÉS  TÉMAKÖRÖKET  MEGFELELŐEN  ILLUSZTRÁLNI  VELÜK.

 

ktfoto

A fotós  technikákról  több  százezer  könyv  és  tudományos  anyag  jelent  meg  napjainkig ,  ezért  ezt  most  egy  oldalon  bemutatni  és  elemezni  lehetetlen  volna.  Megprobálom  röviden,  csak  a  témakörünkben felmerülő  és  abból  is  csak  kiemelni  néhány főszabályt.  A  természet  és tájfotózás  is  szövevényes  így  csak  azt  a  néhányat fogom kiemelni, ami  egy  rövid  sűrítménybe  belefér. 

 

      ktfoto

 Mottó helyett csak annyit,  ne feledjük,  bármilyen típusú  vagy  minőségű a  fényképezőgép,  csupán eszköz  a  fotós   kezében.  A  fényképeket,  fotóinkat  mi  magunk készítjük....ezért  felesleges  bármilyen  technikát,  gépet  "túlmisztifikálni" ! Az  első és legfontosabb a gyakorlás a digitális fotográfiában, és  a  tanulás  legjobb  módja pedig a próbálkzás, a kisérletezés....A  fényképezőgépünk az ecset vagy a szobrász véső a kezünkben  és mint ahogyan ezek az eszközök is szinte észrevétlenül  hajtják végre a mestereik parancsát, úgy kell nekünk is bánni tudnunk a fotó masinánkkal is. De vigyázzunk, mert egy "nagy veszély" fenyegethet bennünket, annyira beleszeretünk  majd a technikába.....hogy az  rabul  ejt  és akkor  VÉGE AZ ALKOTÁSNAK !

                                                                         

                 ktfoto

                                     Néhány gondolat  a kompozícióról....

Különböző  művészek pl.  festők szobrászok hetek,  hónapok fáradságos  munkájával hozzák  létre az alkotásaikat.  A  fotóművészeknek ebből  a szempontból könnyebb  dolga  van,  mivel  a  műveik /fotók/  a  másodperc töredéke alatt  készülnek el.  Ezért  fontos,  hogy az exponálógomb  lenyomása előtt  végezzék  el  azt a  tevékenységet,  mint  a  más  művészek, vagyis  fektessenek megfelelő munkát a  képük elkészítésébe.  Tervezzék  meg,  gondolják  végig /amennyben ezt a  téma megengedi/,  nézzenek  a  gép keresőjébe,  ígyekezzenek azt  viszontlátni,  ami először  is megérintette a szívüket  és  amit átgondoltak  a fejükben. Keressék  meg ennek a pozitív témának  /főtéma/  a tökéletes elhelyezkedését  a  "képmezőben". A profi fotósok véleménye szerint  a ".....fényképezés  művészete a  felesleges  képelemek  elhagyása  a  fotónkról,  vagyis a  -a jelentéktelen elemek kizárásának a művészete....".

    ktfoto

Ilyenkor meg kell vizsgálnunk, hogy  a  KOMPOZÍCIÓ értékeinek  megőrzésével, netán gyarapításával,  milyen jelentéktelen  részleteket hagyhatunk le  a képről. Használhatunk tág rekeszt, mely csekély mélységélességgel  párosul.  Ha ilyen témára bukkanunk inkább járjuk körül több  oldalról, náhány beállításban,  fényben  és   más rekesszel készítsünk  felvételeket róla. Na szóval  ebben az esetben vannak előnyben a  digitális géppel rendelkező  fotósok. Ezért a plusz tevékenységünkért viszont  valószínüleg  a jutalmunk  egy értékes, egy művész fotó = a KÉP lehet  a mienk.

                                      ktfoto

A fotózásnál megemlíthetünk  két  fontos összetevőt,  a  technikát  és  a  "képi látás módot", melyek viszont  sokszor  nem  egyforma  ütemben fejlődnek.  A  mai  túlzottan  technokrata világ  magával  hozta a  minél drágább és a  minél  újjabb  gépek  elvét,  amivel nincs baj,  ha  vele  fejlődik , alakul párhuzamosan   egyfajta  képi,  színharmóniai  és izlésbeli  látás is, amihez  viszont  sok-sok  gyakorlás  és  idő  kell.  Ezért talán  elsőre úgy  tünhet,  túlnyomó rész  a  technika,  holott  ennek nagy  része  ismétlődik mint  minden,  amikor  egy fotómasinával  dolgozunk.

       ktfoto  

A  rekeszelés mint  a mélységélesség  szabályozásának  eszköze,  vagy akár  a zársebesség  megválasztása  aszerint, hogy például mekkora elmosódottságot kívánunk egy képen létrehozni,  vagy egy remek kompozició beállítása egy idő után szinte  már  megszokottá válik.  Viszont  sokkal  több idő  kell ahhoz,  hogy  megérezzük,  vajon  miből  lesz jó  kép, egy  remek hatásos fotó, hiszen minden tárgyi    és lehetséges  képi megfogalmazás  új és új  megoldandó probléma elé állítja  a fényképészt.  Ezért  ajánlatos  kialakítani  egy sajátos  egyénre szabott témakört  és  elkészíteni  egy  jövőbeli  tervet.

                                ktfoto

Érdekes lehet  valamilyen  szembetűnő  varázslatos,  egyedi vagy  jellegzetes dolgot  lefotózni.  Amikor a  kép  elkészítéséről  gondolkozunk,  itt  most  "az  évszakokra  és  az  időjárásra gondolok",  fogadjuk  el  azt  a dolgot,  amit  már  egy másik oldalon elemeztem, hogy  nem mindig  csak  a nyár a  napos idő a  legmegfelelőbb  számunkra. Lehet  az  eső vagy  akár a hó és  a  köd  a viharos  égbolt  is  remek  kiegészítője  a  témánknak,  sőt  fokozhatja annak  "valódi  drámaiságát"  !               

          ktfoto

Amikor  lefotózunk  egy tájat,  úgy  probáljuk beállítani, hogy  fogalmat  kapjunk  annak  sokszor  felfoghatatlan  méreteiről,  tehát  mindig  legyen  valamilyen támpont,  kiinduló,  ami  vezeti  a  szemet,  így  legyen  mondanivalónk. Ezzel  mindjárt  érzékelhetővé  tesszük  a környezetünk  nagyságát  és  ha  a  gépünket    az  égbolt  fényei  felé is  fordítjuk ezzel  kicsit  sötétithetjük  a tájat  és  színeit,  ugyan  akkor  érdekes  égi  jelenségeknek  is  részesei  lehetünk.  Ilyenek  lehetnek a  gomolygó felhők,  a  borús ég,  kibukkanó nap ,  naplemente  stb.... ,  persze  tegyünk  az  objektívre  "fényellenzőt".

                 ktfoto

A helyesen exponált kép se nem túl sötét, se nem világos. A helyes expozíciót a megvilágítási idő és a rekesz megfelelő beállításával érhetjük el. A gyakorlatban e két érték többfajta kombinációja is helyes expozíciót biztosít. Mivel azonban a rekesz nagysága kihat a mélységélességre, a megvilágítási idő pedig megszabja, hogy a mozgó tárgyak mennyire mosódnak el a képen, a különféle kombinációk eltérő eredményt adnak.
A legtöbb fényképezőgép a fotós dolgát megkönnyítendő különféle automatikus expozíciós lehetőségeket kínál. A rekeszprioritási módban mi választjuk meg a rekeszszámot, és a kamera automatikusan beállítja hozzá a megvilágítási időt. Az időprioritási módban a záridőt választjuk ki, és a kamera ehhez állítja hozzá a blendét.
A fókusz- vagy gyújtótávolság az objektív jellemzője, és meghatározza, hogy az objektív milyen mértékben nagyítja fel a jelenetet.
Bizonyos fényképezőgépek az optikai zoom mellett - vagy helyett - digitálisat is tartalmaznak. Ilyenkor zoomolásnál nem a fókusztávolság, csak a pixelek változnak, és a kép egyre inkább képpontjaira esik szét.
 
      ktfoto
A drágább gépek már lehetőséget adnak zoomolásra, vagyis a fókusztávolság csökkentésére és növelésére, a professzionális kamerák pedig az objektív cseréjét is megengedik. A digitális fényképezőgépek gyújtótávolságát általában a 35 milliméteres kamerákéval ekvivalens értékben adják meg, mivel a legtöbb felhasználó ezeket a fényképezőgépeket szokta meg. A tényleges fókusztávolság rövidebb a 35 milliméteres gépekénél, mivel a CCD kisebb, mint a 35 milliméteres film. 
A digitális fényképezőgépek alapvető alkatrészei ugyanazok, mint a hagyományos kamerákéi, az egyetlen lényeges különbség, hogy a film helyén töltéscsatolt áramkör (angol rövidítéssel: CCD) található. A CCD pixelek tömegeként érzékeli a képet, a kapcsolódó elektronika pedig kiolvassa a pixelek színét, és a kiolvasott értékeket elraktározza a memóriában.           
       ktfoto
 
A  sokszor hallottak:.....jó és  szép  fényeket....mondás   nem  mindig  tükrözi  a  valóságot.  Az  évszakok  váltakozásával  ez  is  alakul,  mint  minden,  a  fényözön  vigasztalan  szürkeségbe fulladhat,  vége  a nyárnak,  vége  az  örömöknek.  Vége  a  sikeres  fotózásunknak  ?  Semmi képpen  nincs !  Csak  másak  a  fények,  más  fotótémák  várnak  ránk. Ezért most  is  lesétálhatunk  a víz- vagy tópartokra, megnézhetjük  a parti  stégeket, a  kikötött  csónakokat,  megleshetjük  a  vadmadarakat, a szinte ködben  úszó  part  sejtelmes  formáit, az őszi  fák  sokféle  színeit,  a  leveleken és  ágakon gyöngyöző  vízcseppek csillogását. 
 
    ktfoto
 
 
Egyszóval  a  borult  időben is rengeteg  fotografálni  valót találunk. De érdemes-e  fényképezni  ilyen  szürke  időben, alkalmas-e  erre  a gépünk.  A  szabadban  szórt  és  meglehetősen  gyenge  a  világítás.  Ettől  természetesen  még nyugodtan  fényképezhetünk,  hiszen  már  az  analóg  fényképezőgépek korában  sem jelentett ez  problémát, hiszen  csak a legérzékenyebb a  / 27 DIN-es  filmet/  kellett  csak  a gépbe rakni.....Kézből  fotózhatunk tóparton, vízparton  és  a  vízre  néző  meredek  lejtőkön  ilyen  időben is  valamivel  több a  fény,  mint  máshol. A víz  ilyenkor  is  visszatükrözi  a  ráeső  fényt,  persze  csak  most  gyengébben. ILYENKOR  A  JÓL  EXPONÁLT SZÍNES FOTÓKON  A  MEGVILÁGÍTÓ  FÉNY SZÍNÉBŐL  ADODÓ  ELTÉRÉSEK  INKÁBB A  FELVÉTELI  KÖRÜLMÉNYEK  HANGULATÁT , AZ ÉRZÉSEINKET  EGY  GONDOLATISÁGOT, ÉRZÉKELTETIK  ÉS  EZÉRT  NEM  BÁNTÓAK !  Így  talán  nyugodtan  mondhatjuk  ez  különbözteti  meg  az általános  képeket a  már-már  művészi  fényképezéstől.
 
               ktfoto
A  lehulló  esőcseppet  fotózni  nem  mindig  könnyű  feladat,  mégis  érdemes megkisérelni,  de  ajánlatos  kellően  sötétebb  tonusú  hátteret  választani,  amelytől  jól  elválik  az  esőfüggöny.  De  mindenekelőtt  kövér  esőcseppekre  van  szükségünk,  mint  amilyenek  zápor  idején  hullanak,  különben  az  erősen  kicsinyített  képen  semmi  sem  látszik  belőle  majd.  A vakuvillantás megszokott módszer  a  mozgó célpontok  "kimerevítésére",  mert  a  gyenge  vagy  kevés fényben  voltaképen  nem a zársebesség,  hanem  a  vakufelvillanás időtartama  határozza  meg az  expozíciót. Ilyenkor  még  a leggyorsabb esőcsepp is kimerevedik,  fantasztikus  látvány ez,  pedig  a  fotón  látható  így,  a  valóságban  szinte  soha.
                                       


www.ktfoto.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!